Free Flight vikend u Salonti

Nenad Batoćanin

Hteo bih da podelim svoje utiske sa proteklih takmičenja u Rumuniji. Salonta Cup i Szabó Miklós Memorial su održani 11. i 12. maja u Salonti u Rumuniji. Naravno, ovo je ograničeni uvid u takmičenje, jer kao učesnik nisam imao previše vremena za razgledanje (na Szabó Miklós Memorial nažalost nisam učestvovao). Na ovo takmičenje dolazi veliki broj takmičara, što se desilo i ove godine. Salonta je mali grad, pa su takmičari koji nisu rezervisali lokalni smeštaj bar tri meseca ranije morali kao mi da potraže smeštaj u Oradei, koja nije baš blizu (oko 40 minuta vožnje kolima). Teren na kome se odvija takmičenje je sa druge strane odličan – prostrana livada sa niskim rastinjem. Postoje neki objekti, ali oni su dovoljno udaljeni od startnog mesta. Jedina mana je prilazni put koji je u prilično lošem stanju, pa je potrebno preći oko 3-4 km brzinom od max 20km/h (osim za one koji su koristili rentakar ili firmina vozila :).

Photo by Csaba Nagy

Organizacija je bila odlična, naročito ako se uzme u obzir broj učesnika. Naravno, bilo je problema, ali mislim da su na ovaj broj učesnika oni sasvim razumljivi. Što se mene tiče, organizatori zaslužuju duboki naklon za svoj trud. Vreme je bilo sunčano, sa prilično jakim vetrom (po zvaničnoj prognozi je išao do 7.6m/s a drugi dan su udari bili i do 11 m/s). Modeli su išli daleko (startovi od 3 min su išli i do 2 km, a u FO 3 km i više). Mada ne deluje kao velika udaljenost, za merače vremena je povremeno bio težak zadatak da prate modele. Meni je merač u jednom startu izgubio model koji je bio na prilično velikoj visini, na oko 2 minuta. Nisam ga ni ja video, ali mi je iCare GPS prijemnik pokazivao da model još uvek leti. Dogovorili smo se da odmah po završetku starta donesem model i da zvanično lice takmičenja proveri let na mom tajmeru koji je logovao ceo let. Tako je i bilo, pa mi je posle provere upisan maksimalni rezultat. Čuo sam i od drugih pritužbe na merenje vremena, mislim da se treba sve manje oslanjati na ljudski faktor i raditi na automatizaciji merenja vremena kao što je „About Time“ projekat. Dodatni problem je bio manjak sudija, pa su deo takmičenja takmičari merili vremena međusobno, a kontrolor je naizmenično išao po startnim mestima i proveravao ko startuje, gde je model itd.

Ovo su rezultati takmičenja:

Salonta kup.

Szabó Miklós Memorial

Sve čestitke pobednicima, to nije bilo lako u ovoj konkurenciji i po ovom vremenu!

Ukazao bih na jedan problem koji se ponavlja od prethodne godine. Startna mesta za F1A se nastavljaju na F1B startna mesta. Problem nastaje kad vetar duva tako da takmičar sa graničnog startog mesta mora da startuje između F1B takmičara, što je izuzetno teško pa i opasno. Potrebno je napraviti određeno rastojanje ili dati sudijama instrukcije da dozvole puštanje modela sa malo već udaljenosti.

Naša F1A ekipa je tokom takmičenja imala brojne probleme (Mića je slomio krila u jednom startu, Kili je imao problem sa tajmerom, ja sam iskrivio čekić za horizontalac neposredno pred start). I pored toga, Mića i Kili su ušli u FO, na čemu im još jednom čestitam. Mića je imao po veoma jakom vetru odličan start u FO (5:43). Nisam nažalost gledao F1B i F1C kategorije, ali Bojan je posle svih punih rezultata i prvog kruga FO prošao u drugi krug i tu napravio odličan rezultat da bi na kraju završio na desetom mestu, na čemu mu takođe čestitamo 🙂

Pre početka FO je nastao problem oko sudijskih mesta i rasporeda tamičara. Prvo je odštampan neki spisak na kome je pisalo gde ide koji takmičar, ali se par minuta pre starta ispostavilo da spisak ipak nije dobar, pa su na licu mesta deljeni kartoni, a takmičari su bili prinuđeni da jure od jednog do drugog mesta i proveravaju imena na kartonima kod sudija. Organizator koji je megafonom davao objašnjenja se zbog vetra slabo čuo, što je u jednom trenutku izazvalo priličnu konfuziju. Izgleda da je postojao neki web dokument na kome je mogao da se prati rezultat, ali nažalost to nije bilo široko prihvaćeno.

Predložio bih organizatorima da koriste model.wings.rs sajt, jer bi time prevazišli mnoge probleme koje sad imaju i učinili veliku uslugu svim takmičarima i posmatračima. Prvo, takmičari bi znali gde da se prijave – sada su morali da traže prošlogodišnje rezultate po FB grupama da bi nekako došli do sajta za prijavu. Ovako bi mogli direktno da se prijave i da za vreme takmičenja prate rezultate na telefonima. Na isti način bi FO takmičari mogli da vide na koje startno mesto su raspoređeni za FO, bez štampanih lista i dovikivanja megafonom. Za unos rezultata čak nije neophodan računar, dovoljan je običan telefon, kako su to maestralno pokazali organizatori Srem i Morava kupa prošle godine – rezultati su postajali vidljivi trenutno posle završetka turnusa. Ja sa svoje strane nudim pomoć svim organizatorima koji žele da koriste ovaj sajt, naravno bez ikakve nadoknade. Na taj način bismo izbegli brojne poruke tipa „ima li neko rezultate“, slanje mutnih fotografija rezultata i omogućili kvalitetnu promociju ovog i sličnih takmičenja.

 

 

 

(Dodirnuo sam) VRH SVETA! KAKO SAM VIDEO I DOŽIVEO, ŠTA SAM NAUČIO

Božo Grubić

16. avgust 2023. kasno popodne. F1B. Svetsko prvenstvo, Francuska!
Fly-off.
50 od 109.
Ogroman pritisak. Fokus, fokus…
Startno mesto 29, Slavko uz mene. Postavili smo se na liniju 25 m na vreme. Model – ORCA, elektronika Sidus, stalak, motalica guma i ja. Max 360. Bojan negde niz startnu liniju – oko 35. pozicije.
Nervoza – ne teče kako je najavljeno, prvo odlganje starta zbog rasporeda merilaca. Gubi se vreme. Pritisak raste.
Kada bi Kaća bila tu!
Novo odlaganje, podiže se maksimum na 480 sekundi i daje vreme da se izvrše podešavanja tajmera – trk po programator. Potom novo odlaganje zbog zakretanja startne linije prema vetru koji je polako slabio. Već ulazimo u sumrak. Pridružio nam se Živa. Odlazim po šrafciger i „otpuštam“ horizontalac. To isto se spremao Slavko da uradi i bez mene!? Bilo je jasno da idemo odmah, pre zahlađenja i povećanja vlage u vazduhu, prva guma iznad 1,6 moment, početkom četvrtog minuta izbacujem model!

Skoro vertikalno, vrlo dobar prelaz iz bant faze u prvi zaokret spiralne putanje! U poslednji zaokret ulazimo bez kolebanja – guma dobro „vuče“. Izlaz pravo uz vetar, krilo dole, blago desno u zaokret, staju elise – tačno gde treba!
Kompletna putanja vrlo dobra!

Ostalo je bio slobodan let!

U toku trećeg minuta leta odlazim na poziciju 25 m gde mi je bio stalak i motalica, kolena spuštam na zemlju, uranjam lice u šake i čekam.

A moglo je biti ko zna kako da timski nismo „odigrali“ moj 7. start. Baš „odigrali“! Na startu sam bio drugi iza Bojana, na vreme. Pozicija krajnje „nezgodna“ start broj 3. vetar duva niz startnu liniju, brzinom većom nego u bilo kom trenutku tog dana – od nas pa ka poziciji 38! Sve nam se događa iza leđa. Ispred nas više nikog na startu – samo trake. Vreme teče. Do nas Kanađani za svog takmičara prate termo sonde na dva tableta. Niz liniju poleću neki modeli ali daleko. Čekamo.

Kanađani kreću – imali su „obećanje“ oba tableta. Krenuo sam. Na predlog Toze spuštam model, ali mahinalno pokrećem tajmer, model u ruci, kreću elise, kače kažiprst leve ruke – krv! Skidam taj motor, motam novu gumu. Nema momenta koji želim. Još jedan krug i – prasak. Daj treću gumu. Nije ni ona izdržala – bar ne ono što sam želeo. Ostao sam bez gume!
Srušio mi se svet! „Pojeo“ sam dobar deo vremena. Iza mene još treba da startuju Toza i Slađa. Krećem, kao zombi, ka našem kampu, neka lete oni, meni treba bar 5 minuta da kompletiram bar dva motora na polucevi, rolnice, sidro… Slavko dovikuje „Stani, gde ćeš, vrati se!“, Toza: „Imaš našu gumu, uzmi i motaj“ i dodaje: „Ali, molim te, samo 5% manje namotaja“.
I odradismo maksimim!
Potom njih dvoje u samo 9 minuta napraviše uspešne letove!
Uspeli smo!

A da nismo imali kompatibilne polucevi, sidra i rolnice?

Pre nekoliko godina smo se dogovorili da, pored ovih elemenata, budu iste baterije na GPS-u i elektronskim tajmerima po kapacitetu i dimenzijama i sa istim konektorima, isti tip predajnika (sa istim konektorom) i prijemnika GPS – da bismo mogli podržati jedan drugog. To se pokazlo strateški ispravnim dogovorom!

Po potpunom mraku, na tehničku kontrolu, Toza, Slavko i ja, pred vratima cela reprezentacija, prva čestitka rukovodioca kontrole, pa celog našeg tima!
Naš trijumf!
Pozivam telefonom Kaću, radujemo se zajedno!

I, što naš narod kaže, „svakog čuda tri dana dosta“, ostaje, samo, da se ja probudim – još uvek sanjam!

Objavljeno pod F1B

МИД аеропрофили за Ф1А једрилице

Слободан Мидић

Овде су представљена три најчешће коришћена МИД профила за крила Ф1А једрилица:

* МИД 102 Н (корен крила)             * МИД 102tip Н (врх крила)
* МИД 103 Н (корен крила)             * МИД 103tip Н (врх крила)
* МИД 117 Н (корен крила)             * МИД 117tip Н (врх крила)

Слово „Н“ у ознаци профила значи да је профил испитан и редизајниран, да су учињене мале корекције у облику профила углавном око носа и излазне ивице. То је дало за резултат бољи контунуитет линија полара профила, без пикова или дисконтинуитета, те су тако профили обновљени.

Пошто су Ф1А модели лаки они лете малим брзинама, па се струјање ваздуха око профила у слободном лету дешава у критичном пољу преласка ламинарног у турбулентно стање. Да би се предупредило спонтано одвајање ламинарног граничног слоја од горње површине крила (што би довело до наглог скока ваздушног отпора у кретању профила) примењени су код свих ових профила на горњој површини крила на 50% тетиве крила турбулатори који присилно претварају ламинарно струјање ваздуха у турбулентно, што омогућава струјаним линијама да се поново приљубе уз површину крила. Ти турбулатори постављени су дуж целог распона крила и обично су струне од најлона дебљине 0.3-0.4мм или пластичне трачице 0.35х1.5мм. Један турбулатор је довољан. Постављање турбулатора ближе нападној ивици повећава ваздушне отпоре у лету и смањује финесу модела, јер тада модел брже губи висину. Без турбулатора сви горе наведени профили били би врло лоши за летове као Ф1А крила.

Рејнолдсов број карактеристичан за струјање ваздуха око крила код Ф1А модела у мирном планирајућем лету износи Re=40000 и стога се за сваки профил за Ф1А класу модела даје полара профила за тај број (без димензија).

Сем тога важна полара профила је и за Рејнолдсов број Rе=200000 или Rе=200к, јер она карактерише профил за вертикални хитац при избацивању модела са вучне узице дужине 50м, брзином од 50м/с. Добар показатељ профила је да та полара има што мањи коефицијент отпора Cdо при нултом узгону Cl=0.

Даље побољшање особина профила постиже се израдом крила са флапсовима који могу да се подижу и спуштају до одређених углова помоћу погодних серво уређаја уграђених у крилима (или ређе у трупу). Флапсови су заправо закрилца крила, која представљају ротирајуће делове површина излазне ивице профила, ширине 25%-30% тетиве крила.

Флапсови ротирају око уздужних шарки крила, обично смештених на доњој површини крила. Из дијаграма полара флапсованих профила види се да при подизању флапса навише за -15 степени отпор профила Cdo при нултом узгону Cl=0 драстично пада на скоро половину вредности у односу на крило без флапса, што се користи за постизање што веће висине после отпуштања модела са узице приликом високог стартовања.

Са друге стране спуштањем флапса наниже за неки мали угао нпр. 5 степени, повећава се kривина профила и модел боље пење у термичком стубу ваздуха.

Да би се све те додатне могућности флапсованих крила добро искористиле мора се користити микропроцесорски тајмер који се мора зналачки испрограмирати према постојећим временским условима тог тренутка на такмичењу.

Главне карактеристике МИД профила дате су у табелама 1. и 2.

 

Koordinate MID 102 N

 

Koordinate MID 102 tip N

 

Koordinate MID 103 N

 

Koordinate MID 103 tip N

 

Koordinate MID 117 N

 

Koordinate MID 117 tip N